Hovedsiden

Liten annonse

  Amnesty kritisk til IOC-svar om hijabforbud: – Strider mot egne forpliktelser og verdier

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 17. juli 2024 KL:13.44)
  amnesty international går hardt ut mot ioc etter at de i et brev sa at de ikke vil oppfordre franske myndigheter til å oppheve hijabforbudet før ol i paris. i en artikkel skriver amnesty at forbudet har skapt en «uholdbar situasjon» der ol-vert frankrike bryter flere menneskerettighetsforpliktelser. det inkluderer ifølge organisasjonen verdier og forpliktelser som er fastsatt av den internasjonale olympiske komité (ioc) selv. amnesty hevder i en rapport at forbudet «avslører franske myndigheters diskriminerende hykleri og iocs svakheter». – å forby franske idrettsutøvere med sportshijaber å konkurrere i de olympiske og paralympiske leker gjør narr av påstandene om at paris-ol er det første likestillings-ol, og det avslører den rasistiske kjønnsdiskrimineringen som underbygger tilgangen til idrett i landet, tordner anna blus. blus tror forbudet kan få store konsekvenser. ntb har kontaktet ioc angående kritikken fra amnesty. i en epost svarer de blant annet følgende: «i ol er det ioc og de internasjonale forbundenes regler som er gjeldende. utøvere står fritt til å bruke hijab, slør og hodeskjerf i de olympiske landsbyene og på olympiske arenaer. i konkurranser bestemmes reglene av de relevante forbundene. i noen idretter er det restriksjoner knyttet til klær, inkludert men ikke begrenset til hijab, for å ivareta sikkerheten til utøverne». videre i artikkelen skriver amnesty at ioc, til tross for gjentatte krav, har valgt å ikke oppfordre franske myndigheter til å oppheve forbudet. organisasjonen påpeker at det franske hijabforbudet strider mot klesreglene til blant andre det internasjonale fotballforbundet (fifa), det internasjonale basketballforbundet (fiba) og det internasjonale volleyballforbundet (fivb). amnesty har undersøkt regelverket i 38 europeiske land, og de konkluderer med at frankrike er det eneste landet med et slikt forbud. «det olympiske charteret er ganske tydelig: rettighetene skal sikres uten diskriminering av noe slag. (...). likevel handler idrettsutøvere i samsvar med nasjonal kontekst. religionsfrihet tolkes ulikt, og dette gjenspeiler seg også i nasjonale tilnærminger til idretten. bruk av hijab, slør eller hodeskjerf er svært omdiskutert i mange land, både der det er obligatorisk, valgfritt og forbudt», skriver ioc til ntb. (ntb)

  Argentinske Copa America-vinnere anklages for rasisme – Chelsea-profil legger seg flat

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 17. juli 2024 KL:06.49)
  frankrikes fotballforbund (fff) raser mot det argentinske landslaget etter feiringen av copa america-tittelen. de hevder at flere spillere opptrådte rasistisk. nyhetsbyrået afp skriver at fffs president phillippe diallo har bedt argentinas fotballforbund om å svare for seg. de har samtidig henvendt seg til det internasjonale fotballforbundet (fifa) for en kommentar, skriver sky sports. – på bakgrunn av alvoret i de sjokkerende uttalelsene, som strider mot sporten og menneskerettighetene, har presidenten i forbundet besluttet å sende inn en juridisk klage for rasistiske og diskriminerende uttalelser, heter det fra forbundet. det var chelsea-spiller enzo fernández som delte en direktesendt video på instagram. der skal flere av de argentinske copa america-vinnerne ha kommet med rasistiske og diskriminerende ytringer mot franske spillere. i et innlegg i sosiale medier legger fernandez seg nå flat. – jeg vil oppriktig beklage for en video som ble publisert på min instagram-konto underveis i feiringen (av copa america-seieren). sangen inneholder meget støtende språkbruk, og det finnes overhodet ingen unnskyldning. jeg er imot alle former for diskriminering, og jeg vil si unnskyld for at for at jeg ble revet med i euforien, skriver fernandez, før han avslutter: – den videoen, det øyeblikket og de ordene reflekterer ikke meg som person. jeg er oppriktig lei meg. chelsea-spiller wesley fofana er blant dem som har reagert på feiringen. ifølge bbc og sky sports har london-klubben bestemt seg for å undersøke saken. (ntb)

  Spania-profil slår tilbake mot buing: – Kastet bort billetter

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (lørdag 13. juli 2024 KL:15.31)
  spania-backen marc cucurella har måttet tåle hard kritikk og høylytt buing etter at tyskland ble slått ut i kvartfinalen i fotball-em. chelsea-spilleren handset nemlig i sluttminuttene mot tyskland, men spillet ble vinket videre og spania vant 2-1. det satte sinnet i kok hos de tyske supporterne, som buet på cucurella hver gang han hadde ballen under semifinalen mot frankrike. – egentlig brydde jeg meg ikke om det (buingen), men samtidig er det litt trist at noen kom til kampen bare for å bue på en enkelt spiller. noen mennesker kastet bort billetter som kunne gått til andre supportere som virkelig ønsket å se kampen, sa cucurella til the athletic. cucurella måtte tåle samme behandling etter at han gjorde overgang fra brighton til chelsea for to år siden. da buet brighton-fansen på backen hver gang har rørte ballen. – det var også en kveld hvor buingen var veldig høy hver gang jeg rørte ballen. jeg vil ikke si at det er en uutholdelig følelse, men det er ubehagelig, sa spanjolen søndagens finale. (ntb)  Brøt sammen etter seier i Wimbledon

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (mandag 8. juli 2024 KL:18.34)
  med en svart sløyfe på brystet tok ukrainske elina svitolina seg videre til kvartfinalen i wimbledon. – det har ikke vært lett å fokusere på kampen. siden i morges har det vært veldig vanskelig å lese nyhetene, for så å gå ut på banen, sa svitolina med tårer i øynene. mandag ble minst 31 mennesker drept i russiske angrep på flere byer i ukraina. et barnesykehus i kyiv ble også rammet i det som var det største angrepet på hovedstaden på flere måneder. ifølge ukrainas president, volodymyr zelenskyj, har også de fire byene dnipro, kryvyj rih, slovyansk og kramatorsk blitt angrepet. – det er en veldig vanskelig dag for det ukrainske folket, sa svitolina. 29-åringen vant 2-0 i sett (6-2, 6-1) mot kineseren xinyu wang. i kvartfinalen venter jelena rybakina, en kasakhstaner som er født i russland.


  Fransk rugbyspiller suspenderes etter rasistisk kommentar: – Jeg skjemmes

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (mandag 8. juli 2024 KL:07.54)
  melvyn jaminet sendes hjem fra den franske landslagssamlingen umiddelbart etter at han opptrådte rasistisk i en video. han legger seg flat etter episoden. frankrike er for tiden på samling i argentina. etter at lagene hadde møttes lørdag, publiserte jaminet en video i sosiale medier der han sa at han skulle «skalle ned den neste araberen jeg ser». han slettet videoen raskt, men det rakk å spre seg. nå får det konsekvenser. «ffr fordømmer sterkt ordvalget til jaminet i videoen som har blitt spredt i sosiale medier. det er helt uakseptabelt og strider mot de grunnleggende verdiene i vår idrett», skriver forbundet i en uttalelse. også jaminets klubblag toulon har rykket ut mot egen spiller og har åpnet en internsak. jaminet legger seg flat i en melding på instagram. «jeg er utrolig lei meg og skjemmes for mine ord. jeg vil be om unnskyldning til alle. jeg forstår at jeg har såret og forulempet mange mennesker. rasisme er uakseptabelt og strider imot alt jeg tror på», skriver han. jaminet legger til at han godtar straffen han får og vil samarbeide med forbundet for å sette lys på episoden. (ntb)
  Utestengt NBA-spiller tiltalt

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (torsdag 4. juli 2024 KL:06.54)
  den tidligere toronto raptors-spilleren jontay porter er tiltalt for sin rolle i gambling-skandalen som fikk ham utestengt fra nba på livstid. porter ble i april utestengt av den nordamerikanske basketballserien for å ha gamblet på nba-kamper han selv tok del i. nå er basketballspilleren tiltalt for sine handlinger. det kommer fram i et rettsdokument inngitt i en domstol i new york av føderale påtalemyndigheter, ifølge nyhetsbyrået afp. fire andre mennesker har også blitt tiltalt i forbindelse med saken. de har blitt anklaget for å ha konspirert med porter for å svindle et gamblingselskap. de tiltalte påstås ha satt penger på porters spilletid, vel vitende om at spilleren kom til å forlate kampen tidlig på grunn av helsemessige årsaker. gevinsten skal ha vært på over én million dollar. porter spilte totalt 37 kamper i nba for memphis grizzlies og toronto raptors. (©ntb)
Om 123Nyheter.no

123nyheter.no's kompliserte og automatiserte søkemotor-crawler er satt opp etter en rekke avanserte menneskelig manipulerte variabler som den arbeider kontinuerlig ut ifra. Ingen nettsteder kan betale seg høyere opp på treffsidene. Nettstedene hvor nyheters-overskriftene hentes fra, er håndplukket.

123nyheter.no utvikles
av Tveit MEDIA. »